ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το 1961 η (τότε) Ανατολικογερμανική κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να κρατήσει το εργατικό δυναμικό της ,που έφευγε προς δυτικό Βερολίνο λόγω του ότι τα ημερομήσθια ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα, σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα τείχος.

Στην αρχή ,οπως πάντοτε σε παρόμοιες περιπτώσεις ήταν μικρό ,αλλά συνεχώς προσθέτονταν και νέα τμήματα σε τέτοιο σημείο ώστε να φτάσει τα 155 χλμ . Είναι τραγικό το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι (ακόμα και σήμερα)που νομίζουν πως μπορούν να εμποδίσουν τη μετακίνηση ή να χωρίσουν τους ανθρώπους .Δυστυχώς δεν είχαν σκεπτεί (ούτε και τώρα σκέπτονται)πως μπορεί πολύ εύκολα να φυλακιστεί το σώμα αλλά το μυαλό πάντοτε θα είναι ελεύθερο .

Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το τείχος και περισσότεροι από 3000 συνελήφθησαν .Οπως μπορεί κάποιος να δει και στο βιντεο το ύψος του τείχους δεν ήταν απαγορευτικό για απόδραση.Αλλά το δύσκολο ήταν η λεγόμενη νεκρή ζώνη στην οποία υπήρχαν σκυλιά,συρματοπλέγματα,στρατιώτες ,αστυνομικοί.

Είναι ίσως δύσκολο να καταλάβουμε τι πέρασαν οι άνθρωποι (κι απ τις δύο πλευρές) πίσω απ το τείχος.Δε φαίνεται παράξενο να ζει στον επόμενο δρόμο ο αδελφός σου ή η μάνα σου ή κάποιος φίλος και εσύ να μην μπορείς να πας να τους δείς;Στο Ανατολικό τμήμα βέβαια τα πράγματα ήταν ακόμα δυσκολότερα γιατί όποιος πλησίαζε απλά στο τείχος (έτσι να ρίξει μια ματιά στο σπίτι-απέναντι- που πιθανόν έμεναν οι δικοί του ) φακελώνονταν από την περίφημη μυστική αστυνομία .Στην πραγματικότητα δεν ήταν μυστική αφού ο ένας πολίτης παρακολουθούσε τον άλλο!

Τι τα θες!Μυαλά .Αντε να καταλάβεις τι είχαν στα μυαλά τους αυτοί !

9 Νοεμβρίου 1989 το τείχος έπεσε από τους ίδιους του πολίτες που βαρέθηκαν τις ανοησίες δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη δύναμη που έχουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι.

Σήμερα λίγα χλμ έχουν απομείνει σε μουσειακή κατάσταση για να θυμίζουν το τότε.Αν προσέξουμε όμως σε πολλά σημεία της πόλης θα δούμε κάτω στο έδαφος μικρά τουβλάκια .Από εκεί περνούσε το τείχος. Μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτά τα τουβλάκια και να κάνουμε μια υπέροχη βόλτα μεταξύ ανατολικού και δυτικού Βερολίνου.Ισως νοιώσουμε κι εμείς κάτι από εκείνη τη φοβερή εποχή του ψυχρού πολέμου!
AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 3 Οκτωβρίου, 2007 at 5:13μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/10/03/verolino/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: