ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΧΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

ΝΟΜΟΣ :ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΕΛΛΑΣΩΝΑ

<<Την 5η Οκτωβρίου 1912,η Ελλάδα,η Σερβία και η Βουλγαρία,μετά το Μαυροβούνιο,που είχε προηγηθεί από την 20η Σεπτεμβρίου 1912,κύρηξαν και αυτές τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.Ετσι άρχισε ο Α Βαλκανικός πόλεμος.

Η στρατιά Θεσσαλίας,αφού πέρασε την 5η Οκτωβρίου την ελληνοτουρκική μεθόριο,απώθησε αρχικά τα τουρκικά φυλάκια των συνόρων και στη συνέχεια ,την 6η Οκτωβρίου,τα εγκατεστημένα στην Ελασσόνα και Δεσκάτη τμήματα του εχθρού.Από την 7η Οκτωβρίου,η στρατιά άρχισε να προελαύνει προς τα βόρεια,για να συναντήσει τις κύριες τουρκικές δυνάμεις,που αποτελούνταν από 2 Μεραρχίες,υπό το Στρατηγό Ταξίν πασά,εγκατεστημένες αμυντικά στις οχυρές τοποθεσίες Σαραντάπορου και Λαζαράδων-Βογκόπετρας.

To μουσείο βρίσκεται 20 χλμ μακρυά από την Ελλασόνα και είναι ακριβώς επάνω στο δρόμο (αριστερή πλευρά) Ελλασόνα-Κοζάνης.Εχει χώρο στάθμευσης .Στο χώρο που βρίσκεται το μουσείο ήταν το Ελληνικό στρατηγείο.

Η τοποθεσία Σαραντάπορου, την οποία είχε επιλέξει η Τουρκική διοίκηση, είναι εκ φύσεως οχυρή και προσφέρεται για ισχυρή άμυνα, με εξαίρετα πεδία βολής προ αυτής.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 1912, ο Ελληνικός στρατός με τις 2η,3η και 6η Μεραρχίες στο κέντρο,την 1η Μεραρχία στα δεξιά,το απόσπασμα Κωνσταντοπούλου στο άκρο δεξιά,την 4η Μεραρχία και τη Ταξιαρχία Ιππικού στο αριστερό και το απόσπασμα Γενάδη στο άκρο αριστερό,εξόρμησε για την εκπόρθηση των στενών του Σαρανταπόρου και τη συντριβή του Τουρκικού στρατού.

Οι ελληνικές δυνάμεις ,όλη την ημέρα,κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να απωθήσουν τις αντίστοιχες τουρκικές χωρίς όμως επιτυχία,αφού έπρεπε να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ένα ισχυρά οργανωμένο αντίπαλο,αλλά και τις δυσχερέστατες εδαφικές και καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 9ης προς 10ης Οκτωβρίου 1912, οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την τοποθεσία και άρχισαν να συμπτύσονται εσπευσμένα προς τα Σέρβια, επειδή φοβήθηκαν,ότι θα αποκόπτονταν από την απειλητική υπερκερωτική ενέργεια της 4ης Μεραρχίας , που κινήθηκε γρήγορα και με την Ημιλαρχία της κατέλαβε άθικτη τη γέφυρα του Αλιάκμονα.Την επόμενη μέρα 10 Οκτωβρίου ,οι Μεραρχίες του Ελληνικού στρατού τέθηκαν σε κίνηση και πέτυχαν να κυριεύσουν το πεδινό πυροβολικό των Τούρκων, άφθονο πολεμικό υλικό και να αιχμαλωτίσουν περιορισμένο αριθμό αποκομμένων τμημάτων και ανδρών.

Η νικηφόρα έκβαση της μάχης του Σαραντάπορου, ανύψωσε το ηθικό των Ελληνικού στρατού,που ήταν χαμηλό μετά την ήττα του 1897 και αποτέλεσε το έναυσμα για την απελευθέρωση στη συνέχεια,της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.>>

Το μουσείο είναι ανοιχτό 09:00-14:00 τις καθημερινές ,ενώ τα Σαββατοκύρικα και τις αργίες 10:00-14:00.

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 10 Οκτωβρίου, 2007 at 7:17μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/10/10/sarantaporo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: