ΡΑΨΑΝΗ

ΝΟΜΟΣ :ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ:ΡΑΨΑΝΗ

Για τους μύστες του οίνου το όνομα Ραψάνη δεν είναι άγνωστο μιας και συνδέεται με το γνωστό και πολύ γευστικό κρασί Ραψάνης.Ετσι δεν είναι και λίγοι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή για να δουν τους αμπελώνες απ τους οποίους προέρχονται οι ποικιλίες σταφυλιών.

Ομως η επαφή μου με την περιοχή έχει τη βάση της στο μακρινό παρελθόν.Θυμάμαι πριν 23 περίπου χρόνια που με μια μηχανή montesa 360 και με ένα φίλο μου γυρίζαμε στα χωράφια και στους λασπωμένους δρόμους στην προσπάθειά μας να βρούμε τον κατάλληλο χωματόδρομο (λες και τότε όλη η Ελλάδα δεν ήταν χωματόδρομος) ,λασπωμένο φυσικά για να δοκιμάσουμε τις αντοχές της μηχανής μας αλλά και τις δικές μας.Kάθε Οκτώβρη ,θυμάμαι, πως ήμασταν συνεπής στο ραντεβού μας.

Γιατί τον Οκτώβρη;Μα γιατί τότε άρχιζαν κάτι δυνατές βροχές που μετέτρεπαν όλη την περιοχή σε πίστα για εντούρο.Αλλά και γιατί υπάρχουν φυλλοβόλα δένδρα που με το κόκκινο κίτρινο χρώμα τους σε συνδιαζμό με το πράσινο και καφετί χαλί δημιουργούσαν μοναδικές εικόνες που στην εφηβική μας ψυχή έμειναν χαραγμένες για πάντα. Θυμάμαι πως καθόμασταν σε ένα πλάτωμα και απλά κοιτάζαμε την κιτρινο κόκκινη εικόνα των φυλλοβόλων.

Η Ραψάνη είναι ένα όμορφο χωριό που εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει γιατί είναι δίπλα στον εθνικό δρόμο.Μετά τα Τέμπη και αφού περάσουμε τη γέφυρα του Πηνειού στα αριστερά μας θα δούμε την ένδειξη προς Ραψάνη.Από τον εθνικό δρόμο είναι μόλις 8 χλμ.Μέσα από ένα καταπληκτικό τοπίο.Εγώ πάντοτε λέω πως όλες οι εποχές είναι όμορφες για να δεις μια περιοχή όμως υπάρχουν ορισμένα μέρη που συγκεκριμένες εποχές δείχνουν τη μέγιστη ομορφιά τους.Λες και είναι καλυμμένες με ένα πέπλο και μόλις το τραβήξεις εμφανίζεται μια μοναδική ομορφιά.

Νομίζω ,λοιπόν, πως η καλύτερη εποχή για να επισκεφτούμε τη Ραψάνη είναι ο Οκτώβρης.Αν ψιχαλίζει και έχει και λιγάκι ομίχλη στα ψηλά το τοπίο γίνεται ακόμη πιό όμορφο.

Ενας συγγραφέας ο Πάολο Κοέλιο είχε γράψει σε ένα βιβλίο του πως αν θέλεις κάτι πολύ όλο το σύμπαν συμμαχεί για να το πετύχεις.Πραγματικά εγώ εδώ και ένα μήνα ήθελα να ξαναπάω στη Ραψάνη (μετά από πολλά χρόνια) και αληθινά το σύμπαν συμμάχησε ώστε να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου στο μέγιστο βαθμό.Δηλαδή όχι απλά να ξαναπάω αλλά και να έχει ομίχλη και να ψιχαλίζει και να ξαναδώ τα όμορφα κιτρινοκόκκινα φύλλα των δένδρων.

http://www.rapsani.com

AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 29 Οκτωβρίου, 2007 at 7:00μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/10/29/rapsani/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: