Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

<<Ο θάνατος είναι ένα τίποτα για μας γιατί όταν υπάρχουμε εμείς αυτός είναι ανύπαρκτος ,όταν έρθει αυτός είμαστε εμείς ανύπαρκτοι.Ετσι ο θάνατος δεν έχει να κάνει ούτε με τους ζωντανούς ούτε με τους πεθαμένους,αφού για τους ζωντανούς δεν υπάρχει ενώ οι τελευταίοι (πεθαμένοι) δεν υπάρχουν πια>>.

Τα παραπάνω είναι από την επιστολή του Επίκουρου προς τον Μενοικέα απ όπου μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα περί ζωής και θανάτου .

Οι Επικούριοι αλλά και γενικότερα το κίνημα του ατομικισμού απορρίπτουν τη σκέψη για μετά θάνατο ύπαρξη της ψυχής.Η ψυχή είναι ένα υλικό στοιχείο που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του σώματος δημιουργούν την ανθρώπινη ύπαρξη.Ετσι όταν έρθει ο θάνατος επειδή το σώμα δε μπορεί να συγκρατήσει την ψυχή τότε αυτή χάνεται εξανεμίζεται.

Ομως τα αρχικά στοιχεία της ψυχής ίσως κάποτε ξανα ενωθούν σε ένα άλλο σώμα αλλά φυσικά δε μπορούν να θυμηθεί τίποτα απ την προυγούμενη ζωή που ίσως είχε ζήσει.

Με λίγα και απλά λόγια ο Επίκουρος δίνει σημασία στο τώρα στην τωρινή ζωή κι όχι στο μακρινό μέλλον.Αλλά εδώ υπάρχει κάτι πολύ σπουδαίο.Οτι επειδή δεν υπάρχει η αγωνία για το μέλλον (αφού θεωρείται δεδομένη η ανυπαρξία μας) ζούμε ένα καλύτερο παρόν απαλλαγμένο από το άγχος και τις φοβίες μας.

<<Κοίτα να συνηθίσεις στην ιδέα πως για μας ο θάνατος είναι ένα τίποτα.Κάθε καλό και κακό βρίσκεται στις αισθήσεις μας όμως ο θάνατος σημαίνει στέρηση της αίσθησης.Γιαυτό η σωστή εκτίμηση ότι ο θάνατος δε σημαίνει τίποτα για μας ,μας βοηθά να χαρούμε τη θνητότητα του βίου κιαυτό μας απαλλάσει από τον πόθο της αθανασίας>>(επιστολή στον Μενοικέα)
AddThis Social Bookmark Button

Published in: on 5 Νοεμβρίου, 2007 at 10:34μμ  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2007/11/05/epikoyros/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentΣχολιάστε

  1. […] των Προφητών ,των μανιωδών διδασκάλων, το πέντε των Επικούρειων.. των fast food ανθρώπων και των αμούστακων αδιαμόρφωτων […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: