ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Οταν  ακούμε τη λέξη Ακρόπολη αμέσως έρχεται στο νου μας η εικόνα του Παρθενώνα ή του Ερέχθειου ή άλλων όμορφων κτισμάτων που υπάρχουν εντός  των τειχών.Τις περισσότερες φορές  αγνοούμε ή αν ξέρουμε ξεχνάμε το βράχο πάνω στον οποίο χτίστηκαν αυτά τα υπέροχα κτίσματα.Το βράχο πάνω στον οποίο έγινε η πρώτη πόλις.

Πάνω σαυτό το βράχο εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι  της Αττικής .Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ίχνη εγκαταστάσεων(4.000π.χ.) πάνω στο βράχο.Η θέση του βράχου (το ύψος ,αλλά και οι φυσικές πηγές)ήταν τέτοια ώστε πρόσφερε προστασία απ τους εχθρούς .

Στα Μυκηναικά χρόνια κτίστηκαν τα κυκλώπεια τείχη  και αργότερα κτίστηκε το τείχος .Ετσι  το ψηλότερο σημείο της πόλης ,το άκρον, ονομάστηκε Ακρόπολη.

Τον 8ο αιώνα  έγινε για πρώτη φορά  θρησκευτικό κέντρο .Το 500 π.χ. υπήρχαν 3 ναοί μεταξύ των οποίων και  αυτός στον οποίο τοποθετήθηκε το Διιπετές Ξόανο.Ενα ξύλινο άγαλμα  που σύμφωνα με την παράδοση έστειλε ο Δίας στους κατοίκους και ήταν το σπουδαιότερο άγαλμα της πόλης.

Το 480 π.χ. οι Πέρσες κατέστρεψαν την Ακρόπολη  και μετά την οριστική νίκη των Ελλήνων στις Πλαταιές  ξαναεπισκευάζεται και η Ακρόπολη με τα κτίσματά της.

Η Ακρόπολη όπως είπα και στην αρχή είναι γνωστή για τον Παρθενώνα και τα άλλα υπέροχα κτίσματα τα οποία έγιναν την εποχή του Περικλή τον 5ο αιώνα π.χ.Μέσα σε 10 περίπου χρόνια άλλαξε η μορφή -προς το καλύτερο- της Ακρόπολης.

Ο Παρθενώνας,το Ερέχθειο ,τα Προπύλαια,ο ναός της Αθηνάς Νίκης.Ομως δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το άγαλμα της θεάς Αθηνάς ύψους 12 μέτρων του οποίου η λόγχη φαίνονταν από το Σούνιο.

Δυο μεγάλες καταστροφές έγινα στην Ακρόπολη και μαζί τους  ανυπολόγιστες καταστροφές.Η πρώτη το 267 π.χ. από τους Ερουλους και η δεύτερη το 1687 κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Τούρκων και Ευγενών.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πάνω σαυτό το βράχο  δυο θεοί ο Ποσειδώνας και η Αθηνά μάλωσαν για το ποιός θα είναι ο προστάτης της πόλης.Ο  Κέκροπας ήταν αυτός που επέλεξε το δώρο της Αθηνάς δηλαδή την ελιά κιαπό τότε η θεά Αθηνά θεωρείται η προστάτιδα της πόλης.

ACROPOLIS VIRTUAL TOUR
AddThis Social Bookmark Button
Stumble it!

Published in: on 12 Μαρτίου, 2009 at 8:56μμ  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://8848m.wordpress.com/2009/03/12/acr/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: